Още 2 влизат в надпреварата за шеф на Столичната колегия на БЛС

Още двама кандидати ще се борят за председател на най-голямата регионална лекарска колегия, тази в София, съобщава clinica.bg. В надпреварата се включват д-р Асен Меджидиев и доц. Андрей Кехайов.
Изборът на нов председател ще се състои в края на март. Той се налага заради изтичането на редовния мандат на сегашното ръководство, начело, на което е проф. Милан Миланов. Самият той няма да се включи в надпреварата, защото е заемал поста два пъти и няма право на трети. По информация на  clinica.bg,  за шеф на колегията ще се кандидатира д-р Александър Заимов, който е част от настоящия управителен съвет. Останалите имена, които се спрягаха, са на ген. Гено Киров, д-р Димитър Ленков и проф. Димитър Раденовкси. Сега към тях се прибавят още две.
Не всички обаче имат равни шансове да станат нов председател заради изискванията, които са заложени в уставите на съсловната организация. Така например според правилата на самата столична колегия ръководни постове не могат да заемат хора, които са част от управлението на лечебни заведения. На подобни обаче са ген. Киров, който е член на борда на Втора градска и проф. Раденовски в „Св. Ив. Рилски“. Освен това уставът на съсловната организация на национално ниво не позволява в Националния й и Управителния й съвет да влизат бивши членове на Държавна сигурност. Такъв обаче беше доц. Кехайов, това стана ясно, след като той беше председател на съсловната организация. Въпреки това в устава на регионалната колегия няма категоричен текст, който да му забранява автоматично да стане председател.

Така с равни шансове в надпреварата ще се включат само трима от всички участници – д-р Ленков, който работи в Токуда, д-р Заимов от „Александрвска“ и д-р Меджидиев от Пирогов. Кой ще победи ще стане ясно в края на седмицата.

Снимка :
Pixabay