ЕК: Не съществува „военен Шенген“, ЕС изпълнява своята отбранителна стратегия

Предложението на Европейската комисия за подобряване на европейската инфраструктура е в изпълнение на отбранителната стратегия, няма „военен Шенген“. Това заяви днес еврокомисарят по транспорта Виолета Булц при представянето на плановете за подобряване на възможностите за придвижване на военна техника в Европа, предава Нивини.бг.

Тя отбеляза, че до 2030 г. ЕС е готов да вложи 500 милиарда евро в завършването на деветте основни транспортни коридора на континента. По нейните думи днешното предложение цели да се изготви списък, съставен от държавите от ЕС, който ще съдържа „дупките“ на тяхна територия в цялостната европейска транспортна схема. Засега не е известно колко ще струва запълването на тези празноти.

Булц уточни, че проектирането на коридорите е завършило преди четири години. Пет държави от ЕС не членуват в НАТО, но нуждата да бъдат готови при необходимост е еднаква за всички в Общността, уточни еврокомисарят. Не трябва да бъдем изненадвани при настъпването на определени събития. Светът е непредвидим, ставаме напоследък свидетели на много промени, добави Булц. По нейните думи средствата, които ще бъдат необходими за доусъвършенстването на инфраструктурата, ще бъдат осигурени „от различни бюджетни линии“.

Снимка :
Pixabay