Папа Франциск: Мафиотите нямат право да наричат себе си християни

Членовете на мафията в Италия, много от които ходят на черква и се молят открито, не могат да наричат себе си християни, защото „носят в душите си смъртта“. Това заяви днес папа Франциск пред десетки хиляди вярващи по време на общата аудиенция на площад „Свети Петър“ във Ватикана, предаде Ройтерс.

Според агенцията това са най-острите думи на папата по адрес на организираната престъпност от близо четири години насам. „Така че ние не трябва да отиваме много далеч, нека се замислим какво се случва тук в Италия, каза той, докато говореше общо за „псевдохристияните“, които са покварени, а претендират да са праведни. „Например т.нар. християни мафиоти – те наричат себе си християни, но държат смъртта в душите си и я причиняват на другите“, продължи Светият отец.

Много от членовете на организирани престъпни групировки като сицилианската Коза ностра или калабрийската Ндрангета се възприемат като част от религията, нещо като секта. В малките градове на юг те участват в католически тайнства, ходят на черква, а в някои случай техни съучастници стават свещеници, отбелязва Ройтерс.

През 1993 г. покойният папа Йоан-Павел Втори предупреди хората от Коза ностра, че „един ден ще се изправят пред Божия съд“. Групировката отвърна с бомбени атаки срещу няколко черкви в Рим, включително базиликата „Свети Йоан“ – папската черква в качеството му на епископ на Рим, припомня агенцията.

Снимка :
Pixabay