Андрей Новаков: Искаме 300 000 евро за тестови изследвания за двойните стандарти

Искаме 300 000 евро за тестови изследвания за двойните стандарти. Ако продаваш мляко, например, съставките трябва да са същите и в Германия, и в България, каза в сутрешния блок на БНТ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по повод инициираната от български евродепутати нова програма срещу двойните стандарти при храните.

В момента, в който докажем, че това е технически изпълнимо, очакваме Европейската комисия да наложи стандарти, така че производителите да не си позволяват да третират потребителите в някои европейски държави като хора втора ръка. В момента компаниите използват нишата, че в Европейския съюз има 28 различни контролни органи, 28 различни законодателства. Трябва да има единни действия, заяви Новаков.

Време е компаниите да видят, че на изток от Варшава не живеят беззъби роби, на които спокойно можеш да продаваш всичко. Крайно време е да спрем да си траем, защото днес са храните, утре ще е европейският бюджет, вдругиден ще е Шенген. Компаниите трябва да разберат, че не могат да си правярт шега с потребителите, подчерта евродепутатът.

Трябва да бъде създаден общ европейски орган и резултатите от проверките му да бъдат достъпни за всички потребители в интернет, категоричен е той.

Андрей Новаков съобщи още, че тестовите изследвания са показали, че има данни за двоен стандарт при газирани напитки, шоколадови изделия, детски храни.

Снимка :
Архив