Кирил Ананиев ще създаде работна група за обмисляне на нуждата от национална онкологична стратегия

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ангажимент да създаде работна група от лекари и икономисти, която да обмисли и прецени нуждата от създаване на национална онкологична стратегия. Това стана по време на парламентарния контрол днес. Ако работната група прецени, че има място за такава стратегия, поемам отговорността да работя по нея, допълни министър Ананиев. Държавата има сериозно отношение към пациентите с онкологични заболявания, подчерта министър Ананиев.

Той посочи, че данните в световен мащаб показват, че след сърдечно-съдовите заболявания ракът продължава да е втората по честота причина за умирания от хронични неинфекциозни болести. България не прави изключение, добави още той и цитира данни от Националния център за обществено здраве и анализи, показващи, че злокачествените заболявания заемат второ място от умиранията от хронични незаразни болести.

Към момента няма изготвена Национална онкологична стратегия, каза министър Ананиев, но припомни, че има Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., в която фигурират и злокачествените заболявания. От тази година НЗОК ще заплаща стойността на 6 иновативни молекули за лечение на малигнени хемопатии и на 5 нови прицелни молекули за лечение на солидни тумори, добави още министърът.