Нинова: Трябва да вземем решение, в което да не оставяме българското правителство само и да се обединим

Случаят „Скрипал“ предизвика безпрецедентна дипломатическа криза в света. В него са включени 25 държави в света. Напрежението расте. Това е труден момент за Европа и всеки политик, който трябва да вземе тежко и важно решение. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

И Европа и България се намираме в момент, в който трябва да проявим разум. Трябва да вземем решение, в което да не оставяме българското правителство само и да се обединим, призова тя. „Разделени сме били по много въпроси“, призна тя. „Сега обаче предлагаме обща позиция около общите ценности и равнопоставеност. Ако сте съгласни, нека да заявим, че сме за мир и против войната“, каза Нинова.

„Мир се постига с диалог не с дрънкане на оръжия и заплахи. Ние сме за принципа невинен до доказване на противното. Досега никой не е дал безспорни доказателства за нечия вина. Никой не бива да бъде съден без доказателства. Затова България не бива да гони или отзовава дипломати. Споделяме солидарността, но и правото“, подчерта Нинова.

Тя даде за пример позицията на Австрия. „Ние трябва да сме моста между Европа и Русия в качеството на председател на Съвета на ЕС. Доказали сме, че можем да бъдем добър посредник“, отбеляза лидерът на БСП. Затова предлагаме обща позиция на НС. От името на ПГ на БСП искаме прекъсване на заседанието, да се свика председателски съвет, да се обсъди кризата и да се излезе с обща позиция.

Снимка :
Архив