Цветанов: Не се налага българският парламент да излиза с декларация към настоящия момент

Към настоящия момент, с позицията на министър-председателя, не се налага българският парламент да излиза с обща декларация. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след извънреден Председателски съвет, на който е обсъдено искането на БСП за обща декларация по случая „Скрипал“, предаде Novini.bg.

Цветанов заяви, че днешното решение на премиера реакцията на България към Русия по случая „Скрипал“ да се ограничи с извикване на посланика ни от Москва за консултации е на база проведения Съвет за сигурност към Министерския съвет. Информацията, която те са обсъждали, не е достояние на народните представители, посочи Цветанов.

По думите му, съгласно Конституцията правителството е институцията, която може да определя позицията за вътрешната и външната политика на страната. Това, което може да направи парламентът, е компетентните парламентарни комисии да изслушат министри и на база на нова информация евентуално да се търси възможност за обща декларация.

Цветанов обясни, че на Председателския съвет е прочел основните акценти от решението на Съвета на ЕС по случая „Скрипал“, в което се посочва отношението към Русия и подкрепата към Великобритания. БСП не бяха много дружелюбни това нещо да намери място в декларацията, коментира той. Единственото, към което изразиха пълното си задоволство, е че подкрепиха премиера за това, че няма да гоним руски дипломати, каза Цветанов.

„Информацията, с която днес са разполагали всички представители в Съвета по сигурността, ние не разполагаме с нея. И всяка една различна теза би могла да бъде в противоречие на информацията, която са обсъждали, и решението, което са взели. Аз казвам, че България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави“, подчерта Цветанов.

Аз съм убеден, че от фактите, с които разполага Великобритания, нямам абсолютно никакви съмнения за това, което те казват, и това, което те отстояват, заяви той. „Ние разчитаме на допълнителните доказателства, които ще се събират, и позицията, която ще бъде надграждана, на България.

С днешната позиция, премиерът Бойко Борисов оставя възможността при достатъчно допълнителни доказателства да имаме и промяна на позицията си относно отзоваването или изгонването на съответни представители на дипломатическите мисии на Русия“, посочи той.

Цветанов е попитал БСП какви са били доказателствата за нарушаването на международното право за анексирането на Крим. Ние трябва да бъдем с много ясната позиция дали искаме да бъдем част от развитите демократични държави, да бъдем част от евроатлантическия пакт или искаме да толерираме това, което се случи и в Крим, коментира той.

Попитан дали България може да влезе в ролята на посредник между ЕС и Русия, Цветанов заяви, че страната ни председателства Съвета на ЕС и може да играе активна роля. Вие знаете, че това посредничество, което направи премиерът между ЕС и Турция, беше отчетено изключително високо, допълни той.

Снимка :
novini.bg