Атина: Македония трябва да извърши конституционна реформа за смяна на името си

Македония трябва да извърши конституционна реформа за преодоляването на спора за името на бившата югославска република с Гърция, предаде сръбското радио Б92.

Официален представител на Атина е предала искането на гръцкото правителство начело с Алексис Ципрас на свой колега от Скопие по време на преговорите между двете съседни държави във Виена. Според данни на белградската медия Гърция иска радикална реформа на член 49 от основния закон на балканската страна.

Разпоредбата гласи, че държавата има правото и задължението да защитава македонците, където и да живеят те, и да подпомага тяхното икономическо и културно развитие. Според Гърция въпросният член може да доведе до искане на славянофоните (официален гръцки термин за българското население) и помаците за присъединяване към Македония.

Атина също е посочила, че ако северозападната й съседка направи тази отстъпка, членката на Европейския съюз я ще отговори реципрочно Гърция и Македония започнаха в началото на 2018 г. инициативи за решаването на спора за името на балканската страна, започнал с отделянето на републиката от Белград през 1991 г.

Атина не признава името на северозападната си съседка, защото в Гърция има провинция Македония. Заради блокадата държавата със столица Скопие фигурира в международни организации като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Снимка :
Pixabay