Бившият кмет на Видин Видов получи 6-годишна присъда за длъжностно присвояване

Бившият кмет на Видин Румен Видов получи 6-годишна присъда за длъжностно присвояване, съобщават от прокуратурата. Обвинението е за длъжностно присвояване в особено големи размери, улеснено от престъпление по служба.

Видов не е направил правилно годишна инвентаризация на задълженията на Община Видин и не е водил изпълнението на бюджета. Сключени са договори с три охранителни фирми. Парите са на стойност около 4 милиона и 800 хиляди лева. Договорите са подписани с човек, който почива в хода на делото.

Бившият кмет на Видин е обвинен в това, че е нарушил служебните си задължения по тогава действащия Закон за общинските бюджети и Закона за финансов контрол. На 9 декември 2016 г. бившият кмет на Видин получи втора осъдителна присъда от монтанския окръжен съд. Тя беше за фалшива охрана на обекти. Делото се гледа от магистратите от Монтана, защото съдиите във Видин си направиха самоотвод.

Преди това Видов вече има една осъдителна присъда от 4,5 години от монтанския окръжен съд за присвояване на средства чрез „кухи“ фирми, на които били платени суми за сметопочистване, въпреки че такова не било извършено, припомня БНР. Присъдата може да бъде обжалвана.

Снимка :
Pixabay