Законът за енергетиката влиза в пленарна зала

Парламентът да обсъди на първо четене два законопроекта за промени в Закона за енергетиката предвижда проектопрограмата за периода 4-5 април преди Великденските празници. В четвъртък е предвиден цял ден парламентарен контрол.
Единият законопроект е внесен от народни представители от „Обединени патриоти“ и предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да има правомощията да разрешава сделките при покупко-продажба на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура.
Другият законопроект за изменение на Закона за енергетиката е внесен от депутати от ГЕРБ. Основната цел на промените е да бъде реализирана съществена крачка в посока либерализация на енергийния пазар.
В сряда е първото пленарно заседание за месеца и парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред, които се включват без да се гласуват. Парламентарната група на „БСП за България“ предлага депутатите да обсъдят на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие. В проектопрограмата са включени и промени в постоянни парламентарни комисии, както и първото четене на промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол и в Закона за здравното осигуряване.
В четвъртък ще се състои парламентарен контрол от 9.00 ч., включващ разисквания по питане на народните представители Таско Ерменков, Кристина Сидорова, Любомир Бонев и Станислав Владимиров към министъра на енергетиката Теменужка Петкова относно политиката в областта на топлоснабдяването.
По правилник от Велики петък (6 април) депутатите трябва да излязат в 10 дни ваканция за Великденските празници.

Снимка :
Pixabay