Над 450 000 туристи се очаква да посетят България през Великденските празници

Над 450 000 туристи очаква да посетят различни региони в България по време на Великденските празници, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя е в Кърджали по покана на местната структура на КРИБ за участие в кръгла маса на тема „Перспективи пред развитието на културно-историческия туризъм“.

По думите й Кърджали е неизменна част от дестинацията „Магията на Източните Родопи“. „Не само Перперикон, който стана международно известен, но и всички други обекти, които сме включили в тази дестинация, бележат ръст на своите посещения“, отчете Ангелкова. Тя подчерта, че на базата на това, което вече е постигнато, съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите се обсъжда създаването на винено-кулинарни маршрути по проекта „Сподели България“.

Според Ангелкова след Великденските празници ще бъдат финализирани промените в Закона за туризма, заедно с някои наредби към него. „Предстои промяна в наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. Като цяло посоката е облекчаване на режима и увеличаване на изискванията към по-високата категория заведения“, каза министърът на туризма.

На въпрос очакват ли се сезонни работници от чужбина през летния туристически сезон на Черноморието, тя отговори, че миналата година е имало над 4000 сезонни работници през лятото от Молдова, Беларус, Тайланд, включително и от Филипините, а за тази прогнозата била те да нараснат до 6000.