Залесяват горите в Стара Кресна, които изгоряха миналото лято

Повече от 240 човека залесяваха днес на територията на Стара Кресна, където през лятото на миналата година опустошителен пожар унищожи стотици декари иглолистни и широколистни насаждения, съобщи Новини.бг. Служители на Югозападното държавно предприятие и ДГС Кресна, Изпълнителната агенция по горите, регионалните дирекции по горите в София и Благоевград и Дирекция на Природен парк „Витоша“ участваха в залесяването.

6500 фиданки черен бор и зимен дъб на площ от 13 дка вече са залесени на мястото на опожарените площи, съобщиха от Югозападното държавно предприятие.

За екипа на ЮЗДП, начело с директора инж. Дамян Дамянов, акцията по възстановяване на опожарените гори започна рано сутринта с почистване на площите от остатъците след изведената сеч, подготовка на тераси, изкопаване на дупки и залесяване на фиданките.

В дейностите по възобновяване на пострадалите горски територии участваха и хората, които професионално са ангажирани с потушаването на огнените стихии и ежедневно са свидетели на пораженията от тях – Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и районните служби в Благоевград, Кюстендил, Перник и Сандански.

Снимка :
Pixabay