Министър Цачева: Обединихме се около необходимистта от изготвянето на последваща оценка на въздействието, срещите продължават

В продължение на няколко часа говорихме за състоянието по изпълняването на наказанията, каза правосъдният министър Цецка Цачева, в изявление след срещата с директорите на затворите. В съвещанието участва и министър проф. Проданов. По време на срещата в откровен диалог са били споделени проблемите в системата за изтърпяване на наказания.

„Обединихме се около необходимистта от изготвянето на последваща оценка на въздействието.

Краткосрочни мерки са необходими в спешен порядък, за да се преодолее напрежението в системата.

Работна група под ръководството на проф. Проданов до края на месец април ще преразгледа съществуващото щатно разписание, като ще се търси вариант за оптимизирането му.“, посочи правосъдният министър.

„Подкрепяме необходимиста от увеличаване на числената бройка на щатовете които са необходими за нормалното функциониране на системата“, изтъкна Цачева. По думите й ще се търсят начини за осигуряване на средства в две посоки – увеличаване на числеността на заетите, и по отношение на надзорно – охранителните системи.

„Търсят се варианти за помощни технически средства, които да бъдат услуга на работещите така, че да бъде по-безопсен тежкият им труд. Пълен преглед на зоните с повишена сигурност – за това също са се разбрали по време на срещата с директорите на затворите“.

По думите на Цачева има средства по Норвежкия механизъм – 35 милиона – за строителството на изцяло нов затвор в района на Кремиковци. Има уточнен терен, посочи тя, като допълни, че затоврът ще отговаря на всички европейски изисквания.

„В диалог сме с представителите на синдикатите“, съобщи правосъдният министър.

По отношение на избягалите затворници Цецка Цачева коментира, че от 2014 до 2017 г. има 51 избягали затворници. Трима от тях до момента не са установени , останалите 48 са върнати и изтърпяват наказанията си. Търсим организационни решения в рамките на настоящия бюджет, отбеляза Цецка Цачева.

Снимка :
novini.bg