Екатерина Захариева откри  77-то българско посолство – то се намира в Абу Даби

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри  77-то българско посолство – то се намира в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

В рамките на работното си посещение във федералната монархия първият ни дипломат подписа меморандум за сътрудничество между двете министерства на външните работи и финализира подготовката за подписване на още два важни документа за гражданите и бизнеса – за взаимно признаване на шофьорските книжки, както и за взаимна защита на инвестициите.

В близко бъдеще между София и ОАЕ може да полети трета авиокомпания – “Емирейтс”.

“Събрали сме се не само да открием една нова сграда, а да отбележим солидните и задълбочаващи се отношения между нашите две държави. Имаме тук 7000 посланици – това са нашите сънародници, които работят във всички сфери на икономиката“, каза министър Захариева. Гост на церемонията по откриване на посолството бе държавният министър Заки Нусейба, посланици и наши сънародници.

Първият български посланик в ОАЕ – Богдан Коларов, връчи акредитивните си писма на 31 януари т.г. Преди това той беше генерален консул на Република България в Дубай. От средата на 90-те години постепенно нараства броят на пребиваващите в ОАЕ български граждани.

Това е сред основните предпоставки за откриването на генерално консулство в Дубай през 2001 г., а сега и на посолство в Абу Даби. Понастоящем в ОАЕ е съсредоточена най-голямата българска общност в Залива, а вероятно и в целия Арабски свят.