От първо лице – говори Желяз Андреев

Постъпих във фирмата през май месец 2013 г. Моята длъжност беше на най-ниското стъпало, трябваше да се свързвам с клиенти от целия свят ежедневно и да презентирам услугите на нашата компания. Това разказа в сутрешния блок на Нова телевизия Желяз Андреев, който беше задържан по искане на властите в САЩ, които го издирват по разследване за нарушаване на ембаргото, наложено на Сирия от Вашингтон.

Никой не ни е предупредил, че има забрана за търговия с дадена държава и трябва да внимаваме. Комуникацията с клиентите беше с имейли, не съм подписвал документ, не съм сключвал договор, посочи Андреев. Аз съм само служител в тази фирма, не съм взимал решения, с които да нарушавам ембаргото. Не знам защо съм обвинен. Напълно възможно е да става въпрос за измиване на ръце – двама от шефовете на компанията са осъдени за нарушаване на ембаргото и може да са обвинили нас, каза още Желяз Андреев.

Преди година един колега ме информира, че в новинарски сайт е прочел, че заедно с още четирима българи сме обвинени в САЩ в нарушаване на ембаргото срещу Сирия.

Аз бях служителят на най-ниско ниво в компанията от всичките българи. Потърсихме юристи, свързахме се с различни институции у нас, отговориха ни, че засега няма искане за екстрадиция и ние се успокоихме. Задържаха ме в събота, разказа Желяз.

Разплаках се, когато адвокатът ми каза какъв широк отзвук има моят случай у нас. Благодаря на всички, които ме подкрепят, добави той.

Снимка :
Nova tv