Евродепутатът Емил Радев представи книгата си „Оздравителният план”

Официалното представяне на книгата „Оздравителният план” събра в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна законодатели, магистрати, адвокати, университетски преподаватели, студенти. Авторът – Емил Радев, доктор по право, адвокат и евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, получи поздравления от народния представител от ГЕРБ Таня Петрова, председателя на ОбС Тодор Балабанов и общински съветници.

Събитието, организирано в навечерието на 16 април – Денят на Конституцията и професионален празник на юристите, уважиха лично председателите на Апелативния и Окръжния съд във Варна – Ванухи Аракелян и Марин Маринов. Емил Радев сподели, че е писал книгата в продължение на три години.

Той изказа благодарност към всички адвокати и магистрати, с които е работил и от които е научил много през годините.

„Работя по производството по несъстоятелност вече почти 20 години. Именно с подобни дела започна адвокатската ми кариера. Имах редкия шанс да работя по знакови производства, а също и да участвам в промените по Търговския закон, касаещи глава „Несъстоятелност”. Като член на правната комисия в Европейския парламент в момента работя и по директивата, свързана с несъстоятелността.

Той анонсира, че през май Варна ще бъдe домакин на конференция, посветена на несъстоятелността. „Имам честта да бъда организатор заедно с Министерство на правосъдието. Събитието е в календара на българското председателство на Съвета на ЕС.

Поканихме и приеха да участват водещи специалисти от цяла Европа. Смятам, че правната материя, свързана с оздравителните производства, ще търпи развитие в следващите години и на родно, и на европейско ниво”, допълни Емил Радев. „Книгата му предлага първото и засега единствено у нас цялостно изследване на правната природа на оздравителния план в процедурата по несъстоятелност, която е уредена в Търговския закон. Изследването е умело съчетание между научна прецизност и практически подход, но в него ясно личи и опитът на юрист с европейски кръгозор”, изтъкна Нели Маданска, преподавател по търговско право с научни трудове в областта на производството по несъстоятелност и доказан професионалист с дългогодишен юридически стаж, включително и в Инспектората на министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт и Националния институт на правосъдието.

„Убедена съм, че изследването на Емил Радев ще насърчи дискусията по проблемите, свързани с оздравяването на предприятията и запазването на работните места, а това е важен фактор и за икономически растеж”, изтъкна още Маданска, която дойде в морската столица специално за представянето на книгата.

„Когато Емил Радев се насочи към реализация в друго поприще, смятах, че това ще бъде компромис с професионалното му развитие, въпреки че оценявах положително възможността практикуващи адвокати да отидат там, където се коват националните, а и европейските закони. Той обаче не преустанови и за момент активната си професионална работа, а когато един практик пише научен труд, в него попаденията са безценни”, коментира Ванухи Аракелян. Тя определи оздравителният план като неразорана целина, тъй като тази правна материя е една от най-трудните, а писаното по темата е оскъдно.

Към пожеланията авторът да продължи да се развива професионално в научната област се присъединиха и други негови колеги и приятели. В качеството си на посланик на библиотеките в ЕП Емил Радев не пропусна да подари няколко екземпляра от изданието за фонда на варненската библиотека, които връчи на директора Радка Калчева. Тя от своя страна благодари за жеста и изрази увереност, че от книгата ще се възползват много настоящи и бъдещи юристи.

Нещо повече – внесох предложение потребителската несъстоятелност, т.е. несъстоятелността за физически лица да се въведе за всички държави-членки. Темата е важна за България, защото феноменът „вечен длъжник” остана единствено у нас. Този проблем трябва да намери своето решение – въпрос на избор е дали чрез абсолютна погасителна давност или чрез потребителска несъстоятелност”, обясни Радев.

Снимка :
ГЕРБ