Русия: Въздушните удари дават възможност на екстремистите да възстановят силите си

Въздушните удари на Великобритания, САЩ и Франция срещу Сирия са признак, че тези страни искат да дадат възможност на екстремистите да възстановят силите си. Това се казва в изявление на руското външно министерство, разпространено днес и цитирано от ТАСС.

Според руското ведомство атаката е предприета по време, когато сирийските правителствени сили продължават своето успешно настъпление срещу „Ислямска държава“ и Фронта „Ан Нусра“.

„Излиза, че САЩ и техните съюзници искат да дадат на радикалите и екстремистите възможност да си поемат дъх, да възстановят редиците си, да проточат кръвопролитието на сирийска земя и по този начин за затруднят политическото уреждане на конфликта“, пише в документа.

В изявлението си министерството казва, че Русия настоява за ново спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да бъде дадена „нужната оценка“ на ракетната атака срещу Сирия, за да се премахне възможността за такива „безразсъдни агресивни действия“ занапред.

Дипломатическото ведомство в Москва посочва, че случилото се тази нощ заплашва мира и сигурността в района, който „вече е дълбоко дестабилизиран в резултат на престъпните действия на САЩ и техните съюзници в Ирак и Либия“, съобщи БТА, цитирайки ТАСС.