Борисов: Обръщам се към целия политически елит на Балканите – забравете за егоизма

Косово трябва да стане част от Европейския съюз и НАТО. Това заяви на пресконференция президентът на Косово Хашим Тачи след срещата му с българския премиер Бойко Борисов. „Имаме много общи неща тук на Балканите. Косово ще продължи диалога със Сърбия и ще работим за мир в региона. За нас е много важно да бъде либерализиран визовия режим. С Бойко Борисов говорихме и за проектите за инфраструктурна свързаност между шестте страни от Западните Балкани и Европейския съюз.Ние ще се включим с магистралата Тирана – Прищина – Ниш. Искам да благодаря на Бойко Борисов за всичко, което прави за региона“, каза още той.

„Всички граждани на Косово трябва да знаят, че Коридор 8 ще бъде техния излаз към Европа, България и Азия“, обяви от своя страна Борисов.

„Изминаха доста години, откакто съм бил последно тук като главен секретар. Виждам, че Косово е постигнало много и е на прав път. Изключително много разчитам на моите приятели президентът Вучич, всички колеги, за да продължи диалога между Косово и Сърбия. Трябва да покажем на ЕС, че страните в региона са готови и мирни. Имате много работа с колегата Вучич, но трябва да я свършите. Надявам се и спорът между Македония и Гърция да се реши, за да продължим напред. Трябва да решите проблемите със Сърбия. Само тогава ЕС ще погледне с други очи на нас“, обяви премиерът.

„За срещата в София всички се готвят за нея. Тя ще бъде много интересна. Обръщам се към целия политически елит на Балканите – забравете за егоизма. Егоизмът може да нанесе само вреди на Балканите. Просперитетът идва от инвестициите и инфраструктурните проекти. Само така можем да създадем работни места и да задържим младите хора на Балканите“, категоричен беше Борисов.

„Европейският съюз не иска проблемите на двете държави да се пренасят на Съвета на ЕС и там да се карат двама премиери. Акъл не искам да давам. Това съм го научил. Мога да дам съвети само. Трябва да решите проблемите си. Затварят се двамата премиери за няколко дни, разговарят, разбират се и подписват. Така направихме и ние с Македония. Трябва да покажем пред Европа, че можем да решаваме проблемите си. Трябва покажем, че сме поели по един път и връщане назад няма“, категоричен беше министър-председателят.

Снимка :
МС