Джипитата пак ще протестират, този път по време на неформалната среща на здравните министри от ЕС

Столичните джипита излизат на поредния си протест, съобщи skener.news. Този път обаче личните лекари няма да изразят недоволството си пред сградата на здравното ведомство, а ще организират митинг пред НДК. Той ще се проведе на 23 април, когато у нас ще пристигнат всички здравни министри в ЕС на неформална среща.

Протестът ще продължи един час, а на него джипитата ще припомнят на властта своите искания. Те излязоха да изразят недоволството си и на 1 март, но тогава никой не ги чу.

Председателят на столичната организация на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов напомни, че основните искания са: намаляване на административните ни дейности и задължения, рефлектиращи негативно върху обслужването на пациентите;

иницииране на законодателна промяна за отпадане на отчетите с описите на касовите бележки по чл.37;

всички групи лица освободени от потребителка такса лица да заплащат пълния й размер, а сумите да им бъдат реинбурсирани от съответните институции.

Семейните доктори настояват още за заплащане при всяко посещение при лекаря на пълния размер на потребителската такса в размер на 1% от минимална работна заплата, отпадане на 24 часовото разположение и остойностяване на труда им съобразно квалификацията и отговорностите.

Джипитата смятат да прочетат своята декларация пред НДК, след което да поканят на протест здравния министър Кирил Ананиев да му я връчат. „Ще поискаме и „семейна снимка“ с него“, каза още д-р Миндов.

Ако министърът откаже среща с медиците, те се заканиха да щурмуват сградата на НДК и да му дадат декларацията с исканията си пред колегите му от Европа и пред всички присъстващи журналисти.

Снимка :
Pixabay