Министър Ангелкова: Ще съдействаме Свищов да се включи в платформата iLoveBulgaria, градът има голям потенциал в туризма

Ще съдействаме Свищов да се включи в платформата iLoveBulgaria, което ще подпомогне популяризирането на общината, като туристическа дестинация. Похвално е, че общината е част от онлайн регистъра на туристическите атракции, който се намира на сайта на Министерството на туризма. Това помага за привличане на повече посетители на района и неговите интересни обекти. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с кмета на Свищов Генчо Генчев. Министърът е на работно посещение в Свищов.

Градът има потенциал в туризма, който тепърва ще разгръща. В първите два месеца на тази година туристите, отседнали в местата за настаняване с 10 и повече легла в област Велико Търново са нараснали с 22%. Общият брой на реализираните нощувки се е увеличил с 16 на сто, а приходите от тях достигнат повече от 1,3 млн. лв., като отчитат ръст от 20,3%.

Министър Ангелкова припомни, че миналата година България е посрещнала повече от 8,8 млн. чуждестранни посетители и посочи още, че се очаква тази година постъпленията да надхвърлят 7 млрд. лв. България има огромен потенциал за развитие на сектор туризъм, доказателство за това е фактът, че големи световни вериги като Мариот вече инвестират у нас, посочи министър Ангелкова. Тя допълни, че по време на работната си визита за среща на Г20 в Аржентина е разговаряла с президента и главен изпълнителен директор на групата на Мариот Арне Соренсон, който сподели, че веригата вижда сериозни възможности за инвестиции у нас.

Приоритет на Министерството на туризма е насърчаването на вътрешния туризъм, затова разработихме 12 винено-кулинарни дестинации, в които е включен и Свищов, заяви министърът.

С крепостта Калето и къщата-музей на Алеко Константинов градът може да бъде включен и в 8-те културно-исторически дестинации. В мое лице винаги можете да намерите подкрепа за всяко добро начинание, категорична бе министър Ангелкова.