Председателят на Народното събрание разговаря с председателя на Камарата на депутатите на Чешката република Радек Вондрачек

Необходимо е да работим за активизиране на политическия диалог и задълбочаване на междупарламентарните контакти с Чешката република, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която разговаря с председателя на Камарата на депутатите на Чехия Радек Вондрачек. Срещата се проведе рамките на Конференцията на председателите на парламенти на страните-членки на Европейския съюз в Талин.

Цвета Караянчева и Радек Вондрачек се ангажираха да съдействат за по-интензивно сътрудничество между парламентарните комисии и групите за приятелство България – Чехия.

Председателят на българския парламент информира своя колега за успешното протичане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Тя запозна Радек Вондрачек с предстоящите срещи от календара на Българското председателство, както и с интензивната работа по темата за Западните Балкани.

Наша приоритетна тема е европейската перспектива пред страните от Западните Балкани, но също така въпросите, свързани с миграцията, бежанския поток, кибер сигурността, дигитализацията и други, допълни Цвета Караянчева.

За нас – като парламентаристи, най-важно е темите на Народното събрание да са близо до гражданите, затова водим политика на прозрачност, допълни Цвета Караянчева. Тя даде висока оценка за усилията и ролята на Чехия в рамките на Вишеградската група, включително в качеството на страната на ротационен председател.

Снимка :
НС