Теменужка Петкова: Комплексът Марица-изток е от значение за енергийната сигурност на страната

Въглищата са базова суровина за цялата енергетика. Ако цената им бъде увеличена, това ще предизвика поскъпване по цялата верига на производството. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с представители на протестиращите миньори от „Мини Марица-изток“ ЕАД. Недоволството им е заради искането да бъде повишена цената на добиваните лигнитни въглища. Миньорите настояват и за инвестиции в нова техника.

Министър Петкова подчерта пред протестиращите, че разбира техните искания и припомни значително подобреното финансово състояние на дружеството: „Когато поехме управлението през 2014 г., мините бяха в изключително лошо финансово състояние, не достигаха дори средства за заплати. Сега ситуацията е коренно променена – за първи път дружеството отбелязва положителен финансов резултат, приходите са увеличени, колегите получават редовно работните си заплати и всички социални придобивки, възнагражденията са увеличени от началото на тази година, инвестиционната програма на дружеството също се изпълнява“.

Като илюстрация на това министър Петкова припомни обществената поръчка, която е в ход в момента – по нея предстои да бъдат доставени нови багери на стойност 85 млн. лв. По отношение решението за цената на въглищата, енергийният министър смята, че преди всичко трябва да се изчака решение във връзка с искането за дерогация за ТЕЦ у нас заради новите екологични норми, гласувани на европейско равнище.

Министър Петкова се ангажира през следващата седмица да посети дружеството, за да се запознае на място с актуалната обстановка в мините и диалогът да продължи.