БСП и ГЕРБ си размениха остри реплики за Европейската младежка конференция

БСП и ГЕРБ си размениха остри реплики и декларации за чалготеки, полуголи танцьорки и безплатен алкохол във връзка с Европейската младежка конференция, проведена в София от 17 до 19 април в рамките на европредседателството, предава Канал 3. В началото на седмицата членовете на младежки организации се оплакаха, че на младежкия форум се предлагал безплатен алкохол и имало полуголи танцьорки.

“Не си ли давате сметка, че тази конференция бе поредната пропусната възможност властимащите да поговорят открито с българските младежи и да представят и сравнят проблемите им в европейския контекст”, заяви в декларация депутатката от „БСП за България“ Весела Лечева от парламентарната трибуна.
„Министрите Красен Кралев и Лиляна Павлова няма да си подадат оставките въпреки организационния гаф и провал с младежката конференция, но дължат голямо извинение“, призова 5-кратната световна шампионка по спортна стрелба.
„Тази конференция разруши работата на поколения преди нас. Унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо“, възмути се Лечева, според която конференцията била „учебникарски пример за това какво не е включване на младите хора в Европа.
„Очевидно е, че с тази организация правителството се провали. Такива публични оценки не се дават често. Не го казваме със злорадство, защото петното не е само за управляващите, а за България“, каза Лечева. „Не си ли давате сметка, че младежите искат да се говори с тях, а не вие да им говорите. Те искат диалог, а вие разговаряте с фрази, взети от чалготеките“, допълни Лечева.
“Именно нещо толкова важно за младежите и Европа бе въвлечено в мрежата от лъжи и интриги на БСП”, реагира на пресконференция в НС председателя на младежката организация на ГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев.
По думите му форумът се провел изключително успешно, но тяснопартийно ангажирани хора, като Мина Кутева – член на управителния съвет на Националния младежки форум, която била и дъщеря на депутата от опозицията Антон Кутев, имали общо с направените внушения.
Според него опозицията просто не можела да прости поредния успех на ГЕРБ по време на председателството. “Така само подронват авторитета на институциите и държавата, за да могат просто да кажат – Ето! Провалихме се!”, допълни Георгиев.
„С тази си позиция Младежкото БСП потвърждава, че това е една тенденциозност, водена политика, която очерня успехите в сектор „Младеж“ по време на Българското председателство“, реагира и Петър Младенов, началник на отдел в Дирекция „Младежки политики“ в Министерството на младежта и спорта.

„Освен, че очернят успехите, те нищо не са направили. Критикуват, вместо да правят нещо систематично за младите хора“, коментира той и отчете, че „младите хора на конференцията, които бяха над 250, имаха директен диалог с комисар Тибор Наврачич, който отговаря за младежта, и с министър Красен Кралев в продължение на 1 час“.

„БСП ги боли, защото конференцията е успешна и правителството на Бойко Борисов се бори за по-доброто реализиране на младите“, заключи Галя Василева от ГЕРБ.

Снимка :
Канал 3