Доналд Туск: Срещата в София ще потвърди европейската перспектива на Западните Балкани

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София следващия месец ще потвърди европейската перспектива на Западните Балкани, регион с пресни спомени от войните и с дълга история на близки отношения с Русия, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от АП.

Туск предприе вчера обиколка на региона като подготовка за срещата в София, планирана на 17 май. Миналата седмица Европейската комисия оцени, че Албания и Македония са постигнали достатъчен напредък, за да започнат преговори за членство в ЕС. В Тирана Туск вчера каза, че пътят към членството ще бъде тежък, но си струва усилията.

„Този процес ще прилича повече на бягане с препятствия, отколкото на автомагистрала. Но пълната интеграция остава наша обща съдба“, каза Туск на пресконференция с албанския премиер Еди Рама. По думите на председателя на Европейския съвет, срещата в София ще бъде добра възможност да се разговаря за общите предизвикателства за сигурността, каквито са трафикът на мигранти, тероризмът и организираната престъпност.

След Тирана Туск посети Подгорица, където в разговор с премиера Душко Маркович каза, че Черна гора успешно изпълнява задълженията си, произтичащи от процеса на интеграция и представлява добър пример за държавите от Западните Балкани. Днес Доналд Туск пристига в Сърбия.

Снимка :
Архив