Министър Нанков обсъди предложенията за ново райониране на страната с депутати от Бургас

На среща с народни представители днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обсъди предложените от експертна група варианти за ново райониране на страната.

Пред депутатите от Бургас и кмета на общината Димитър Николов регионалният министър посочи, че причина за подготвяната промяна е броят на населението в два от районите в Северна България, който не отговаря на изискването на Евростат за минимум 800 000 души във всеки. Затова два от предложените от широка експертна група варианти коментират промени в районите основно в Северна България. Министър Нанков подчерта, че целта на новото деление за статистически цели е районите да бъдат устойчиви и че няма да се прави административна реформа.

По време на срещата беше коментирано, че бъдещото райониране трябва да се съобрази с новите регламенти на Европейския съюз и очакваното предложение на Европейската комисия за многогодишна финансова рамка за следващия програмен период.

Народните представители изтъкнаха, че сега действащата структура на районите в страната е работеща и доказала се във времето. Аргументите на депутатите бяха изключително обективни, посочи от своя страна министър Нанков. Той обърна внимание, че решението няма да бъде взето лично от него или от министерството, поради което се провеждат обществени обсъждания. В последствие ще бъде променен и Законът за регионалното развитие, който трябва да следва логиката на европейското програмиране и да отговаря на изискванията на Евростат.

Министърът коментира още, че темата с центровете на райони не стои на дневен ред, както и че и в момента няма такива. На ротационен принцип областните управители на областите в един район са председатели на регионалните съвети за развитие в тях за по шест месеца, обясни Николай Нанков и подчерта, че този подход ще бъде запазен.