Никола Чанев: Машиналното вдигане на такси в Кърджали не значи по-малко дупки

Съдът е отмени увеличението на такса „смет“ в Кърджали. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ областният управител на Кърджали Никола Чанев. Жалбата в съда срещу увеличението на местната такса е подадена лично от областния управител. Той обясни, че единственият мотив за повишението на местния налог, посочен от Общината, бил този, че той не бил повишаван от 8 години. Според Чанев в мръсен град без осветление, изпълнен с дупки, това не може да бъде сериозен мотив за чувствителното повишаване на данъчната тежест върху жителите на Кърджали.

„В Кърджали създадохме прецедент – две поредни години областният управител, чрез последователна политика, обжалва решението за повишаването на таксите за местни данъци и такси. Съдът прие увеличаването за немотивирано. Не може за недобрите управленски решения на Общината и на нейното ръководство да наказваме от 16 години насам коректните данъкоплатци. Те не са против плащането на такса сметка, а против плащането на т. нар от тях такса „кмет““, кйоментира още областният управител на Кърджали.

Според Никола Чанев има достатъчно други възможности за събиране на повече средства в бюджета на общината. Като пример той посочи затягането на контрола, ефективния контрол върху сметосъбирателните фирми и т. н.

Снимка :
Областна администрация