Прокуратурата може да повдигне обвинения на още бивши болнични директори

Бивши болнични директори е възможно да попаднат под прицела на прокуратурата. Това заяви пред NOVA говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с новата серия от 13 болници, разследвани за безстопанственост. Тя уточни, че вече са проверени 329 договора. Навсякъде е установен порочният модел „болница в болница”, който облагодетелства частниците за сметка на здравните ни осигуровки.
„Ще бъдат разследвани всички договори, които са сключвани в инкриминирания период от време. Считаме, че освен незаконосъобразно сключени договори за съвместна дейност, наем на апаратура и други, е напълно възможно да са сключени и явно неизгодни сделки. Част от разследването ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната регионална здравна каса, които са дали разрешение за осъществяване на медицинска дейност в нарушение на закона”, обясни Арнаудова.
Има сключени договори още през 2012 г. Има и деяния, извършени през 2014 и 2015-а. Поради тази причина при наличието на доказателства ще бъдат повдигнати обвинения и на бивши ръководители на лечебни заведения, които са извършвали престъпления.
Арнаудова припомни, че още през декември прокуратурата е разпоредила проверки заради модела „болница в болницата”. Така в рамките на няколко месеца са извършени проверките на 329-те договора, които са сключени от общински и държавни заведения. В голямата си част те са незаконосъобразни, поясни Арнаудова.
„Повече от 13 болници уличихме в престъпна дейност, която има користни намерения. Стига се до там, че общинското или държавно лечебно заведение е на ръба на фалита. За това пък частните, които са се настанили в тези болнични заведения, печелят пари и дори източват Здравната каса. Пациентите пък не получават по-качествена услуга”, каза още Румяна Арнаудова.

Снимка :
Архив