Ангелкова: Резултатът от зимния сезон е много добър

Продължаваме все по-устойчиво да се утвърждаваме като предпочитана зимна туристическа дестинация. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на БНТ. „Резултатът от зимния сезон е много добър. Отново отбелязахме един рекорд с над 1.600 млн. чуждестанни туристи, които посетиха страната от декември 2017 г. до януари 2018 г. Това бележи ръст от 12%. На фона на рекордните ръстове от миналия зимен сезон от 19.6%, ние продължаваме все по-устойчиво да се утвърждаваме като предпочитана зимна туристическа дестинация“, каза още министърът.

„От декември миналата година до февруари 2018 г. над 400 млн. евро са приходите само от зимен туризъм. Това означава, че усилията, които полагаме в тази посока, все повече се забелязват от всички наши потенциални пазари и като цяло сме познати като дестинация за слънце и море“, допълни Ангелкова.

„Ръст бележим от нашите основни пазари за зимен туризъм. Ръстът от туристи от Гърция е 12% ръст, от Румъния – 29%, Турция – над 18%. От Италия бележим ръст от 11%, която е наша конкурентна дестинация. От Израел имаме 33% ръст, от Германия – 11%, от Австрия също имаме ръст“, разкри министърът на туризма.

„Миналата година за месеците от април до ноември бележим ръстове от 10 до 40% на посещенията на чуждестранни туристи. Фактът и, че зимният туризъм е толкова успешен независимо от мекото време, показва, че България започва да се търси не само зимата за ски, но и за да се съчетават различните туристически продукти и това е обяснимо особено предвид потенциала на спа и уелнес туризма“, добави Ангелкова.

„Започнаха и удърно инвестиции от големите хотелски вериги и туроператори. Те насочиха своя поглед към нашата страна. Това и следващото лято ще се построят четири 5-звездни хотели в България“, завърши Николина Ангелкова.

Снимка :
Министерство на туризма