Каракачанов: България подкрепя и работи активно за евроатлантическата интеграция на Македония

България подкрепя и работи активно за евроатлантическата интеграция на Македония. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на съвместно изявление с министъра на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска след работна среща, проведена днес, 4 май 2018 г. в София. По думите му – от всички държави в Западните Балкани, които са заявили желание за членство в Европейския съюз и НАТО, Македония е страната, която е решила позитивно най-много проблеми, и е в най-напреднал стадий на своята подготовка за членство.

По думите му – срещата на днешния ден има своята символика: „На 4 май и в Македония, и в България почитаме един голям герой Гоце Делчев. Точно преди 115 години той загина за свободата на Македония и неговото дело се почита както в Македония, така и в България. Когато има нормален диалог и добри отношения, ние вече не спорим за тази дата, а говорим за други, по-сериозни неща. Защото за България е жизнено важно в Западните балкани да има мир, спокойствие и ред, а това може да стане само ако бъдат интегрирани в Европейския съюз“, допълни министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Министърът на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска отбеляза, че утрешната неформална среща в София на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз е много важна не само за България, а и за Западните Балкани. „Благодаря за поддръжката, която правителството на Република България постоянно дава на Македония и за членството в НАТО, и за членството в ЕС. Това е много важна подкрепа, особено когато идва от нашия съсед“, подчерта министър Радмила Шекеринска. По думите й – това показва, че подписаният Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България, не е останал само на хартия. „Ако погледнете само активностите в отбраната, ще видите, че този договор отвори много врати и инициативи“, посочи тя.

По думите й участието на представителен блок на Армията на Република Македония в парада в София по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия е в знак на това – колко са важни добрите междусъседски отношения. „Смятаме, че това е добра инициатива, затова я поддържаме“, посочи министър Шекеринска.

„Това е един знак на партньорство и съюзничество“, допълни от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. “Какъв по-хубав знак за всички онези вътрешни и външни фактори на Балканите, които се опитваха да ни разделят и да създават изкуствени проблеми? Какъв по-добър знак да покажем, че искрено желаем Македония да се интегрира и да имаме съюзнически и приятелски отношения“, подчерта той.

През май предстои съвместна тренировка между специалните сили на България и Македония.

Снимка :
МО