Черноморски кметове призоваха за отлагане на проекта за изменение на Закона за шума

Кметове от Бургаска област обединиха позициите си около тезата, че проектът за изменение на Закона за защита от шума в околната среда трябва да се отложи и да бъде предложен за по-широко обсъждане. Това бе огласено днес на пресконференция в Бургас след срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на местната власт и контролните органи от Южното Черноморие в навечерието на активния сезон.
Не трябва в последния момент да се предлага промяна и да се създава закон, който ще рефлектира върху летния сезон, няма как да се елиминира местната власт. Не трябва това да става в последната минута, защото ще се обърка целият сезон, договорите вече са сключени, заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи. Според него текстът в този му вид е драстична промяна, а законът е за България, не за отделна община или само за Черноморието. Прибързаното му гледане ще рефлектира и върху следващия сезон. Трябва с местната власт да направят срещи, за да се види какъв ще е ефектът, стана ясно от думите на Рейзи.
Кметът на община Бургас Димитър Николов поясни, че градоначалниците от региона са готови и чрез Националното сдружение на общините в Република България да проведат дебати за гъвкавост и адаптиране на мерките по закона, за да не се провали сезонът и да не се наруши балансът в него. Колкото е по-широк диалогът с местната власт и туристическия бизнес, толкова по-голяма полза ще има за двете страни, смята той.
Инж. Георги Лапчев, кмет на община Царево, също изказа мнение, че това е тема, която не трябва да мине без дебати. Не може хората, които са най-близко до проблема, да не вземат участие в този процес. Добре е да има закон, но ако той унищожи закона…, риторично попита Лапчев.

Снимка :
Pixabay