Турция „препоръча“ на израелския посланик да се върне в родината си

Турското министерство на външните работи привика посланика на Израел във връзка с най-новите събития в Газа, предаде турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на източници от министерството, предаде БТА. Според информацията турската страна е изразила пред посланика на Израел в Анкара Ейтан Наех възраженията си във връзка със събитията в Ивицата Газа. Било е препоръчано на дипломата да се върне в Израел „за известно време“.

Същевременно посланикът на Турция в Тел Авив Кемал Йокем е бил повикан за консултации в Анкара и вече се намира в страната. По-рано днес Анкара призова мюсюлманския свят да преразгледа връзките си с Израел. Турция поиска извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество.

Междувременно ден след като десетки хиляди палестинци протестираха на границата на ивицата Газа с Израел, десетки тела бяха пренесени по улиците на анклава за погребение. Общо 60 палестинци бяха убити от израелските сили по време на протестите и 35 бяха погребани днес. Сред загиналите е и 8-месечно дете. Опечалените скандираха „Аллах е велик“ и „Смърт на Израел“ и носеха на рамене телата на загиналите, обвити в различни знамена.

Снимка :
Pixabay