Теменужка Петкова за АЕЦ Белене: До края на годината ще бъде подготвена процедура, за да се види колко е реален инвеститорският интерес

До края на годината ще бъде подготвена процедура, за да се види колко е реален инвеститорският интерес, заявен през последната година. Това посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Министерски съвет.

„Предложението, което днес внесох с доклада до Министерски съвет и ще внесем в Народното събрание, е свързано с възможността при проекта АЕЦ „Белене“ да бъде направен опит да се реализира на пазарен принцип чрез избор на стратегически инвеститор, без предоставяне на държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за купуване на ел. енергия“, коментира министър Петкова, цитирана от Фокус.

По думите й правният способ ще бъде чрез отделяне на активите и пасивите на НЕК в отделно дружество. Според нея е би разгледан и вариантът за изцяло участие на държавата с предоставяне на заем, базиран на междуправителствено споразумение. Петкова допълни, че той е рискован.