Доналд Туск: Няма друго бъдеще за Западните Балкани освен ЕС

ЕС е и ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани. Това заяви по време на изявления след Срещата на върха председателят на ЕС и председател на срещата Доналд Туск. Според него няма друго бъдеще за Западните Балкани освен ЕС. „Няма план Б, няма друга алтернатива“, сметна Туск.

Председателят на ЕС благодари на премиера Бойко Борисов и неговия екип. „Те направиха нещо нещо, отлично, наистина съм впечатлен от вашата ефикасност“, посочи той. Туск описа срещата ЕС-Западни Балкани като ползотворна. „Току-що приключихме една много добра и плодотворна среща на върха ЕС-Западни Балкани“,заяви Туск.

„Това е най-добрата илюстрация за това, че интеграцията та Западните Балкани е върховен приоритет на ЕС“, допълни той. По думите му по време на срещата е препотвърдена общата перспектива. „Обсъждахме как да подобрим връзките на Западните Балкани. Пакетът от мерки, който подписахме преди малко е нова инициатива за сътрудничеството“, посочи Тукс. Той допълни, че са удвоени средствата за Еразъм, както и се е стигнало до договаряне за частни инвестиции чрез подобряване на банковите гаранции.

„ЕС ще засили своята работа по иновациите и цифровата програма“, посочи той. Туск коментира и ядреното споразумение с Иран. „Що се отнася до ядрената сделка, ЕС ще я поддържа, докато Иран се ангажира и изпълнява условията по нея“, посочи той.

Той обясни още, че исторически и георграфски Западните Балкани са част от Европа и трябва да има и политически последствия. „Разширяването е политически феномен. Трябва да оценим целия проблем в правилните му пропорции“, заяви Туск.