Макрон: Преговори със САЩ за търговията ще бъдат възможни при условие, че се те откажат от нови мита

Европейският съюз е съгласен да води преговори със САЩ по търговски въпроси само при условие, че от тяхна страна няма да бъдат въведени нови мита върху металите. Това заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от ТАСС.

„На срещата на върха бе обсъден въпросът с търговията и бе изказано твърдото мнение, че със САЩ не могат да се водят никакви задълбочени преговори в тази сфера, ако те предварително не обявят трайно освобождаване (на страните от ЕС) от митата (върху износа на метали)“, каза Макрон.

Ако САЩ решат да спазват правилата на многостранната търговия и да работят с европейците като със свои съюзници, то тогава ще можем да обсъждаме различни теми, допълни той. „Позициите, разработени на срещата, както за Иран, така и за търговията, са ясни и силни“, подчерта той. Последиците от излизането на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма в краткосрочна перспектива могат да се окажат полезни за компаниите от Русия и Китай, заяви френският президент. Става дума за краткосрочна перспектива, подчерта той.

„Приоритетите ни са свързани на първо място не с търговията, а с геополитиката. С това да се избегне ескалацията в региона и да се съдейства за стабилността и по-голямата откритост на Иран“, отбеляза Макрон.

Снимка :
МС