Министър Павлова откри Деня на отворените врати в Дома на Българското председателство

Министър Лиляна Павлова откри днес заедно с деца от столичното 120 училище Деня на отворените врати в НДК – Домът на Българското председателство. „Най-строго охраняваната сграда за Срещата на върха ЕС-Западни Балкани днес ще е отворена за всеки един, който желае да я посети. Така ще бъдем близо до гражданите, а те ще могат да разгледат заседателните зали, да усетят атмосферата и да се почувстват делегати на първото Българско председателство на Съвета на ЕС“, заяви министър Павлова при старта на Деня на отворените врати пред журналисти.

Тя добави, че като изненада за всеки един гост на НДК е запазена автентичната подредба на емблематичната зала 3, в която до петък миналата седмица заседаваха европейските лидери и партньорите от Западните Балкани. „Не сме махнали и табелите пред тях, за да могат посетителите да си изберат на мястото на кой лидер да седнат, да се снимат и да усетят духа на председателството. Ще могат да си направят семейна снимка, също точно като лидерите, да видят залите за двустранните им срещи и на финала на обиколката има изненада – подарък за всеки един, дошъл да посети Дома на Българското председателство“, каза още министър Павлова. Става дума за информационни материали за Европейския съюз.

Интресът към Деня на отворените врати е голям,  тъй като заради матурите днес е неучебен ден и тези ученици, които не са на изпитите, ще могат да дойдат в НДК. „Това бе причината да изберем именно този ден за отворени врати в НДК. Освен това е един от малкото от календара на председателството, в който няма много събития. Очакваме ученици от цялата страна, първата група от Благоевград вече пристигна, което се реализира с партньорството на Министерството на образованието и науката, за което им благодаря“, заяви министър Павлова пред медиите. След което с много емоции, смях и снимки тя и учениците от IV „В“ клас от 120 училище в София направиха първата обиколка в Деня на отворените врати. Будните ученици заеха местата на лидерите на ЕС и на партньорите от Западните Балкани в зала 3 и оттам, застанали пред микрофона, всеки от тях изрече своето послание към съучениците и връстниците си – „Ние сме бъдещето на Европа“ и „Трябва да сме единни“.

„Днес очакваме всеки, който желае да види Дома на Българското председателство“, завърши министър Павлова. Събитието се организира в партньорство със Съвета на ЕС и Европейската комисия, а гидове на гражданите ще бъдат служителите от Министерството за Българското председателство.