Молебен и водосвет за здраве и благоденствие в Перник за шеста поредна година след голямото земетресение през май 2012-та

Молебен и водосвет за здраве и благоденствие събира днес жителите на Перник за шеста поредна година след голямото земетресение през май 2012 година.

Светият ритуал ще се извърши пред централния храм в града „Св. Иван Рилски” от 10 часа. В него ще се включи и новият викарий на Софийската епархия Белоградчишкият епископ Поликарп, който вече е идвал в града ни на празнична Света Литургия за Великден.

За ритуала са поканени всички граждани на Перник да се включат в общата молитва. Ще бъде раздаден и курбан, който се осъществява с подкрепата на Община Перник.

По-късно от 11:00 ч. с курбан за здраве ще се отбележи и годишнината от земетресението в центъра на село Дивотино, което беше едно от най-пострадалите населени места в Пернишко.

Най-силното земетресение в страната от 70 години, с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер, разлюля Пернишко в нощта на 21 срещу 22 май 2012 година. Трусът бе в 03:00 ч. след полунощ, на 10 км от Перник. Последваха серия вторични трусове, най-силният от тях бе с магнитуд 4,7 по Рихтер.
Около 8000 молби на граждани постъпиха пред правителството с искане за помощ от държавата за възстановяване на попуканите и с разрушения домове. Хиляди бяха и тези, които ремонтираха домовете си със собствени сили и средства, без да искат помощ от държавата. Повече от 220 бяха жилищата със заповеди за събаряне.

Над 14 млн. лева бяха отпуснатите средства за възстановяването на частни сгради и постройки, а около 8 млн. лв. са парите, осигурени за обществени сгради – училища, читалища, детски градини. Бяха изградени и две нови детски заведения – в градския парк на Перник и в град Батановци. Близо 800 хил. лв. са дадени за черквите в региона.

Снимка :
Facebook