Омбудсманът Мая Манолова настоя за безлимитно здравеопазване и реформи

Лекари от 12 болници не получават заплатите си. Толкова лечебни заведения са сезирали Главната инспекция по труда за несъстоятелност. Това съобщи Омбудсманът Мая Манолова на форум на тема здравеопазване, свикан от нея по повод рекордния брой жалби, предаде clinica.bg. След като днес Кабинетът отпусна над 2 млн. лв. за спасяване на болниците в Ловеч и Враца, Манолова поиска това да се направи и за другите лечебни заведения в подобна ситуация.
Сигналите до Омбудсмана са свързани с наболелите проблеми в сектора като протестите на медицинските сестри и джипитата, несъгласието на гилдията с проекта на Националната здравна карта (НЗК), дефицитът от 80 млн. лв. за онколекарства, лимитите на болниците и др. Манолова заяви, че в системата има нарастващи несправедливости и здравеопазването ни трябвало да бъде безлимитно. Също така тя поиска да се изплати и надлимитната дейност на лечебните заведения.
Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че НЗК е необходима, но срещу нея има възражения. Той обърна внимание на това, че НЗОК ще сключва договори с болниците на базата на леглата за 2017 година и на практика няма да вземе предвид показателите в здравната карта, която я прави „невалиден за тази финансова година проблем“.
Шефът на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви, че „системата е сбъркана“ и отново постави въпроса за необходимостта от остойностявана на лекарския труд. Той апелира за решаване на проблемите в специализираната извънболнична помощ (СИМП), за които БЛС излезе с официална декларация. Той отново призова дейностите от болничната помощ да се пренесат към СИМП.
Д-р Грозев постави акцент и на проблемите на личните лекари, които имали по 30 млн. прегледа годишно и намалявали с по 500 всяка година.
Шефката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, пък заяви, че страната ни била единствената държава, в която медицинските сестри били по – малко от лекари. В момента те са 26 715 и работят масово на по две – три места, с което не спазват кодекса на труда, защото след нощно дежурство, директно поемали дневна смяна. Както clinica. bg вече писа медицинските сестри протестираха в деня на професионалния си празник.
„Нищо няма да решим, поне да се оплачем един на друг“, заяви председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров и обясни за проблемите на джипитата, които наскоро също протестираха. Председателят на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев пък сподели, че му липсва оптимизъм и се оплака от забавени плащания към лечебните заведения.
В отговор на поставените от гилдията проблеми зам. – министър Жени Начева заяви, че е очаквала на дискусията да не се говори за пари, а за качество и резултати. Тя добави, че НЗОК не била забавила нито едно плащане и че здравно министерство щяло да представи за публична дискусия предложения за реформи в сектора до средата на година. Начева обаче не уточни под каква форма ще стане това.
Шефката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова пък призова да се отчитат и позитивите в системата като намаляването на детската смъртност и положителните резултати по отношение на сърдечно – съдовите заболявания.