Премиерът Борисов: Папа Франциск обеща до догодина да посети България

Премиерът Бойко Борисов беше на аудиенция при Негово Светейшество Папа Франциск. Делегацията ни бе посрещната с военни почести от префекта на папския дом Георг Генсвайн.

Папа Франциск обеща до догодина да посети България, Румъния и най-вероятно и друга балканска държава. Той е написал на листче, което е прибрал в джоба си, че трябва да се подготви посещението му в България, разказа Борисов пред журналисти след аудиенцията си. Той предположи, че заедно със страната ни и Румъния, Папата ще посети и трета държава от Западните Балкани.

„В България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания. Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство, ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа“, се посочва в поканата до папа Франциск.

На въпрос дали папата му е дал съвет, Борисов отговори: „Да се моля за него, а той да се моли за мен“.

По традиция делегацията ни подари подаръци на папата. Папа Франциск получи от Борисов и от българската делегация картина на художника Павел Митков. На нея е изобразен Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живеел. Те подариха още копие от Четвероевангелието на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък, за да си ги засади във Ватикана. Папа Франциск пък подари плакет с клон и листа, за да събира и да има мир. Борисов възприе този подарък като оценка за работата си по темата Западни Балкани.

Аудиенцията при папата е част от двудневното посещение на българската делегация в Рим. В състава на делегацията в Рим, водена от премиера Бойко Борисов, са представители на вероизповеданията в България, на академичната общност и дейци на културата. На аудиенцията при папа Франциск присъстваха Западно и Средноевропейски митрополит на БПЦ  Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на Националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев. Тяхното участие в аудиенцията е признание за постиженията им и е израз на значението, което българското правителство отдава на образованието, науката и културата

След аудиенцията министър-председателят Бойко Борисов се срещна с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролини. Двамата изразиха задоволство от отличния двустранен политически диалог и изразиха желанието за задълбочаването му.

 

Снимка :
МС