Иран оказва натиск над Европа за запазване на ядреното споразумение

Иран даде на големите сили ясно да разберат, че ще чака те да опитат да намерят противотежест на излизането на САЩ от ядреното споразумение от 2015 г, но не и прекалено дълго, съобщава Ройтерс, цитиран от ТВ Европа. В петък висши дипломати от Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай и Иран се събраха във Виена на първата среща помежду си, откакто на 8 май президентът Доналд Тръмп оттегли страната си от споразумението. Иран придоби увереност, че споразумението може да бъде спасено, дори и въпреки че Вашингтон се оттегли от него, каза след срещата иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи. Срещата беше председателствана от високопоставения дипломат от ЕС Хелга Шмид.

„Имаме чувството, че европейците, Русия и Китай като оставащи страни по споразумението, са сериозни в намеренията си. Те признаха, че оцеляването на Съвместния всеобхватен план за действие зависи от това интересите на Иран да бъдат зачетени“, коментира заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи. Той допълни обаче, че „до няколко седмици“ Иран ще реши дали да остане в споразумението или да се оттегли от него. Това ще стане след по-нататъшни технически разговори с големите сили. Иранското ръководство даде да се разбере, че ще продължи да спазва своята част от споразумението, включително строгите ограничения за ядрените дейности, само ако останалите големи сили спазват своята. Това означава да се дадат гаранции, че Иран ще може и занапред да има икономически отношения с останалия свят.

„Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия беше на срещата и потвърди още веднъж, че Техеран изпълнява задълженията си по силата на ядреното споразумение“, коментира посланикът на Русия в ООН в Женева Михаил Улянов.

ЕС задейства правни механизми, чрез които да защити от американски санкции европейските компании с отношения с Иран. В добавка към това Съюзът се опитва да направи така, че подобни компании да не бъдат засегнати и от санкции на САЩ срещу международните банкови връзки на Техеран. Пожелал анонимност високопоставен дипломат от ЕС заяви, че Техеран вчера е бил уведомен, че Европа ще действа бързо, но не непременно толкова бързо, колкото би се искало на Иран.

Снимка :
ТВ Европа