Цветанов в Тирана: Стабилността и мирът на Балканите зависят от отговорната политика на държавните лидери

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов участва в регионалната Балканска молитвена закуска в Тирана.

В българската делегация бяха още народният представител от ГЕРБ-Русе Пламен Нунев, кметът на Пловдив Иван Тотев, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, депутатът от БСП Филип Попов, бившият министър на транспорта Пламен Мутафчиев, както и представители на неправителствения сектор и академичните среди, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По време на форума изказвания направиха президентът на Албания Илир Мета, бившият премиер и президент на Албания Сали Бериша, заместник-помощник държавният секретар Питър Мороко, депутатът от Камарата на представителите на Великобритания Марк Причард, председателят на македонския парламент Талат Джафери и на албанския парламент Грамоз Ручи. Говорители бяха още д-р Салваторе Мартинез от фондацията на Ватикана, депутатът от немския Будестаг Йоханес Зеле, председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ от Грузия Георге Церетели, албанският депутат и бивш министър на отбраната Фатмир Мидиу, министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай и редица други политици от региона на Западните Балкани.

Сред говорителите по време на един от основните панели на форума бе и Цветан Цветанов . Той акцентира върху успеха на Българското председателство за очертаването на ясна европейска перспектива за страните от Западните Балкани. Председателят на ПГ на ГЕРБ отбеляза, че прагматичните проекти за свързаност в региона, лансирани от България, ще засилят междучовешките контакти, а оттам и културния обмен.

Основното послание на молитвената закуска е за съвместна работа в духа на общочовешките принципи, която да гарантира едно по-добро бъдеще за гражданите на страните от региона. На форума се търсят начини за преодоляването на общите предизвикателства и за установяването на траен и устойчив мир на Балканите.

Всички участници в събитието се обединиха около становището, че европейското бъдеще за страните от Западните Балкани е безалтернативно, защото те са част от общото европейско семейство и споделят европейските ценности и стратегическото евро-атлантическо партньорство.

Снимка :
Facebook