Гърция и Македония напредват в компромиса за името

Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров след продължителни разговори постигнаха рамка на компромис за името.
„Имаме продуктивна среща, имаме и рамка, по която работят в момента юридически екипи от двете министерства в Атина. Планира се важен разговор между премиерите Заев и Ципрас в средата на тази седмица, когато се надяваме, че ще се пресекат някои важни линии относно вариантите, които са на масата“, каза Димитров.
„Мисля, че трябва да оставим това на министър-председателите. Видяхме как комуникациите около споразумението влияят на хода на нещата. Да дадем шанс на процеса!“, каза Димитров пред МИА.
Ръководителят на македонската дипломация проведе неформална закуска с външните министри на ЕС и някои от техните заместници. Франция и Холандия бяха най-силните противници на идеята за продължение на преговорите за членство. Но министърът изрази надежда, че „чудесата са възможни!“.
„Добре е да знаем, че това не е едностранно… Вътрешната консолидация в ЕС е допълваща и не противоречи на консолидацията на Балканите, която, ако се случи, този исторически пробив ще донесе успех и на цяла Европа. Не сме в ситуация, в която да имаме лукса да пропускаме исторически шансове“, каза Димитров.

Снимка :
Pixabay