Премиерът Борисов: Министерският съвет разглежда извънредно проекта за Национална здравна карта

На извънредно заседание на Министерски съвет утре ще бъде разгледан проектът на Национална здравна карта, обяви премиерът Бойко Борисов в при посещението си в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, където откри изцяло обновената Клиника по анестезиология и интензивно лечение, пребазираната Клиника по нервни болести и обновените асансьорни уредби, съобщи Здраве.нет.

Припомняме, проектът на здравна карта предизвика остри критики в съсловието, но впоследствие здравният министър Кирил Ананиев обяви, че те ще бъдат взети предвид.

След като откри новите клиники, премиерът заяви: „Помните асансьорите какви бяха – постоянно закъсваха, сега всичко е подменено“. Той подчерта, че лечебното заведение е специализирано в помощта при тежки инциденти и даде за пример тези на магистрала „Тракия“.

„Има болници и доктори, които си гледат работата като мениджмънт и други като Враца – сложили си частна болница в двора, скъпите пътеки в частната болница, а евтините и задълженията на частната. Това не може да продължава“, категоричен бе Борисов. Той подчерта, че преди десет години сумата за здравеопазване е била един милиарда лева, а в последните години те са около 4 милиарда, през настоящата достигат 4,7 милиарда лева и изчисли, че при управлението на ГЕРБ в сектора са вложени между 16-20 милиарда лева.

„Корупцията я правят докторите, които управляват, ако има такава, или здравната каса. Почти всяка седмица има операции на службите, на прокуратурата по тези хора“, заяви той, като допълни, че тази година правителството е отпуснало половин милиард повече за здравеопазване. Премиерът припомни още, че е разпоредил лекарите, сестрите и санитарите да си получават заплатите. „От там нататък прокуратура да ги разнищи и да си отидат на мястото, за което са“, заяви още Борисов. „Как може при такова огромно финансиране да говорим, че няма пари за здравеопазване, това е грехота“, коментира още министър-председателят. Той подчерта, че лекарите ни са специалисти, апаратурата е най-добра, а пациентите ни отново не се чувстват доволни. „Не го разбирам. В смисъл, разбирам, но не е честно“, отсече премиерът.

С инвестициите в болницата клиниката по нервни болести получава възможност за бърза комуникация със Спешното отделение, а отделните болнични структури ще работят по-ефективно. В 13-етажната сграда са подменени и всички асансьори. Голяма част от средствата, необходими за финансиране на цялата инвестиция, се осигуряват поетапно от собствените приходи на лечебното заведение. Министерството на здравеопазването е отпуснало 3 млн. лева за ремонта на лечебното заведение и закупуване на техника в периода 2015-2018 г.

„Абсолютно всичко е ново, включително нова климатична инсталация, която следи за това да няма вътрешни инфекции и да не се предава по въздуха“, заяви директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов. В болницата се осъществява и проект за персонализирана медицина.

Той подчерта, че освен за работни заплати, лечебното заведения успява да направи инвестиции и в нова апаратура.

Снимка :
МС