Цветан Цветанов: До 6 години АМ „Хемус“ ще бъде завършена

Процедурите за АМ „Хемус“ вървят по сроковете, заявени преди година, като вече дори не говорим за 7 години, а за намален до 6 години срок за завършване на магистралата. Дебатът често се измества в различни полета, но нека бъдем обективни и отдадем заслуженото на фактите. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на втората среща на тема „Магистрала “Хемус” – възраждане на българския Север”. Форумът, организиран от вестник „24 часа“ и МРРБ, се проведе във Велико Търново – по средата на трасето на АМ „Хемус“. На него присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов, великотърновският кмет и председател на НСОРБ Даниел Панов, народни представители, представители на местната власт и областни управители от Северна България, предприемачи, журналисти и граждани.

Детайлите за доизграждането на пътната артерия бяха обсъдени на срещата, точно година, след като за първи път се проведе среща в този формат и на същата тема. „Фактът, че тук са областни управители и кметове от Разград, Търговище, Ловеч, Силистра и др. е ясен знак, че не говорим само за някои населени места, а за свързаността на регионите и приоритета, който поставяме върху развитието им. За една година се правят две такива срещи, като на втората се отчита свършеното. По този начин обществото може да прецени кой е прав и кой е крив“, каза още Цветан Цветанов.

По думите му промените в законодателството, свързани с обществените поръчки, са в името на по-добра конструктивност, оперативност и възможност държавата да си върши по-добре работата. „Някои превърнаха обжалването в бизнес. Точно затова смятам, че промените са правилни. Все пак имаме финансов програмен период, който не може да бъде проточен във времето“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. Цветанов даде и пример с АМ „Струма“, където щяхме да изгубим финансирането, ако нямаше адекватна реакция на държавата. „Законодателят обаче в никакъв случай няма да намали процедурите и обществените обсъждания“, категоричен бе председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветан Цветанов благодари на министър Нанков за неговата оперативност. По думите му хората са избрали това правителство по най-демократичния начин, избрали са програмата му и наш дълг е да я изпълним. „Сигурен съм, че министър Нанков ще доведе този важен проект докрай“, увери зам.-председателят на ГЕРБ. „Пътната безопасност трябва да е водеща за всеки един от нас. Например концентрацията на ПТП на територията на Бяла и Русенско е не толкова заради слабо внимание на водачите, колкото от лошата инфраструктура“, допълни още Цветанов.

Той изрази мнение, че развитието на тази инфраструктура ще доведе до по-голяма безопасност, ще има икономически ефект и положително влияние върху развитието на туризма, ще предостави удобство за бизнеса и за хората в съответните населени места.

В края на срещата Цветан Цветанов благодари на „24 часа“ за организирането на форума и на Венелина Гочева, която лично модерира срещата. Той предложи през май 2019 г. да се проведе трета среща, на която да се обсъдят детайли от хода на работата по „Хемус“.

По време на събитието министър Николай Нанков съобщи, че през 2021 г. Хемус„“ трябва да стигне до пътния възел с магистралата В. Търново – Русе. “Към момента реално изградени са 180 км от АМ „Хемус“, а индикативната дължина е 420 км”, информира още министър Нанков.

Снимка :
ГЕРБ