Кирил Ананиев: Няма да се прекратяват договори с лечебни заведения заради новоприетата национална здравна карта

Националната здравна карта, която Министерският съвет утвърди, не открива и не закрива легла. От нея не зависи финансирането на лечебните заведения. Това каза на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и обясни условията, на които трябва да отговаря здравната карта. „Наредбата е за реда и критериите, на базата на които се определят лечебните заведения, с които НЗОК може да сключи договор и националната здравна карта. Това са изискванията по закон, които ние трябва да изпълним“, каза Ананиев. Картата представлява един инструмент за хромиране на здравната политика в страната и има една цел – да защити правата на пациентите, добави още здравният министър. Документът е с едногодишен срок на действие.
Ананиев е категоричен, че няма да се прекратяват договори с лечебни заведения заради новоприетата национална здравна карта.

„Нова здравна политика ще се формира с новия здравноосигурителен модел, който ще бъде изработен до края на юни“, каза министър Ананиев. По думите му следващата година ще се изработи нова здравна карта.

„В документа, приет днес от Министерския съвет, са добавени нови 608 легла за активно лечение към първоначално предложените 32 873. При 75 процента използваемост със сигурност се гарантира нивото на хоспитализациите от миналата година“, увери министър Ананиев.

Здравният министър отново подчерта, че финансирането на лечебни заведения е на база извършена дейност, а не за брой легла, и добави, че, ако се налага, пациенти няма да бъдат връщани от лечебните заведения.

По повод изказването на премиера Бойко Борисов, свързано с корупция в здравеопазването, министър Ананиев коментира, че средствата, разпределяни от НЗОК, не се използват по най-ефективния начин и ръководствата на някои лечебни заведения имат немного добри практики.

Снимка :
Архив