Изборите в Галиче отново запалиха искрите между БСП и ГЕРБ

Изборите в село Галиче за пореден ден станаха повод за припламване на искри между БСП и ГЕРБ. В първия пленарен ден от седмицата БСП излязоха с декларация от парламентарната трибуна, в която обвиниха ГЕРБ в изборни манипулации и натиск.

„Последните години изборните резултати са изкривени, особено на месните избори. Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков активно допринесе за избирането на кандидата на ГЕРБ, който е негов близък приятел. Новите избиратели са регистрирани в необитаеми сгради, превозват ги организирано, опитали са се да прегазят активист на БСП. Това с случва в страна начело на ЕС“, заяви Крум Зарков от БСП. Социалистите предупредиха, че питат еврокомисаря Франс Тимерманс как си представя участието на хора с опорочен вот в европейските избори догодина. Припомниха също, че са внесли сигнали за изборни нарушения в прокуратурата и че ще сезират неправителствени организации. От БСП настояха и за изслушване на вътрешния министър в парламента за работата на полицията по време на последния частичен вот.

Тома Биков от ГЕРБ поздрави БСП, че разбрали, че у нас имало и частични местни избори. „Такива имаше октомври и февруари. 28 населена места. Ние имахме 24 кандидата, БСП само 13. Ако искате да спечелите, трябва ви кандидат. Ние печелим на 13 места, БСП на 3. Тези цифри показват, че резултатът на ГЕРБ е съпоставим с този на парламентарните избори. Ако бяхте прави, че всяваме страх у хората, защо тогава не спечелихме всички 28 населени места?“, подчерта Биков. Според ГЕРБ вече 10 години БСП само губят избори и още не са се научили да го правят с достойнство. „За Галиче излъгахте, че са дописвани хора. Излъгахте, че ВМРО са първи в ромската махала. Не е имало никакво местене на хора. В смесени райони бяхме само ние и ДПС. И нашата подкрепа там расте“, каза още Тома Биков.

Снимка :
архив