Марешки и Патриотите се скараха в парламента за 6-те милиарда лв. за самолетите

Партията на Веселин Марешки и Обединените патриоти се скараха в парламента. Повод за спора между двете политически формации станаха 6-те милиарда лева, които правителството отпусна за покупката на нови самолети за българската армия.

В декларация от парламентарната трибуна председателят на „Воля“ Веселин Марешки определи, че с даването на тези пари, България е изправена пред по-голям грабеж от този на КТБ. „6 млрд. лв. ще се откраднат с един подпис. Затова ние внесохме вчера предложение за мораториум за този тип сделки. Няма как най-бедните в ЕС да отделят милиарди за самолети и армия“, подчерта Марешки. Според него тези средства щели да бъдат по-полезни, ако се дадат за полицаите, за пенсионерите, за образование, за спорт и култура. Лидерът на „Воля“ припомни, че през 2015 г. днешният вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов обещал да увеличи пенсиите като пренасочи пари от отбраната. „Оказа се, че за него по-важни са скъпите играчки. И ГЕРБ, и патриотите след влизането в парламента не спазиха обещанието си. Хора са на първо място, не самолетите“, каза още Марешки.

В отговор от името на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов контрира Марешки, че постоянно сменял превъплъщенията си от НАТО-вец до антиНАТО-вец и т. н. „Разговорът ни с ГЕРБ за пенсиите беше труден, но ние не отстъпихме. Вдигнахме доходите в редица сфери. А въпросът за превъоръжаването е въпрос на национална сигурност“, подчерта Веселинов. Според патриотите „Воля“ се заиграват грозно с популизма. Веселинов декларира още, че „Обединени патриоти“ са категорично „за“ модернизацията на армията.

Снимка :
архив