Мая Манолова: Отпадането на таксите в детските градини е най-възвръщаемата инвестиция

Предучилищното образование на децата трябва да бъде безплатно. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая Манолова.

25 български общини вече са премахнали таксата. Това е важно за равния старт на децата, за задържането им в училище, за тяхната бъдеща реализация. Държавата трябва да подкрепи с инвестиция това начинание – това е най-възвръщаемата инвестиция, най-полезната публична инвестиция. Статистиката показва, че в момента всяко пето дете не ходи на детска градина. В София 4300 деца от яслата до предучилищна възраст са извън системата и техните родители се чудят какво да правят. Столицата трябва да бъде подкрепена от държавата за строителството на нови ясли и детски градини, заяви Манолова.

Тя коментира и протестите на родителите на деца с увреждания. Родителите на деца с увреждания наистина са герои. Това са хора, които се грижат за своите деца в много трудна ситуация, с минимална подкрепа от държавата. Законът трябва да гарантира по един ефективен начин асистентската грижа. Моят екип работи повече от една година по изработване на такъв законопроект – в него е заложено, че необходимостта от асистентската грижа трябва да се преценява индивидуално, а не парите да се раздават на калпак, както е в момента. Предварителните ни разчети показват, че законопроектът няма да изисква повече пари за асистентска грижа, отколкото в момента. Парите обаче ще бъдат харчени много по-ефективно. Апелирам отговорните институции да се включат в разработването на Закона за личната помощ, посочи омбудсманът.

По думите на Манолова прекупвачите и търговците извиват ръцете на производителите на череши. Това не се наблюдава за първа година. Отношенията са силен срещу слаб, което води до изкривяване на пазара. Спасението е едно – сдружаване на черешопроизводителите, за да могат да се противопоставят на онези, които ограбват техния труд, подчерта Мая Манолова.

Омбудсманът очаква да набележи мерки съвместно с миньорите, чрез които те да бъдат подкрепени при предстоящото съкращение в рудник „Бобов дол“. По думите й трябва да се търсят възможности за пренасочване към друг рудник или ангажиране на Агенцията по заетостта, за да може тези хора да бъдат преквалифицирани. Това ще бъде тежка драма за Бобов дол, готова съм да прекарам колкото време е необходимо, за да помогнем на тези хора да вземат живота си в ръце. Ще има огромен проблем с тяхното пенсиониране през следващата една година, заяви Манолова.