ДНСК ще направи нова проверка на преместваемите обекти в к.к. „Слънчев бряг“

Вчера разпоредих на Дирекцията за национален строителен контрол да направи нова проверка на над 100 преместваеми обекта на трите плажа в к.к. „Слънчев бряг“, съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че експертите на дирекцията ще проверяват дали отговарят на изискванията за преместваем обект или са строежи по смисъла на Закона за устройство на територията, както се посочва в подадения на първи юни сигнал от вицепремиера Валери Симеонов със списък с обекти. Проверката ще продължи до 15 юни.

Регионалният министър посочи, че преместваемите обекти са от компетентността на местната власт. Те са поставени по съгласувана от Министерството на туризма схема и според разпоредбите на наредба на Община Несебър.

Николай Нанков напомни, че ДНСК е участвала на добра воля в предишната проверка. Докладът от нея ще бъде допълнен с информация за това кои от преместваемите обекти или части от тях са от по-висока категория, каквито съмнения има. Ако се установи, че има такива, тогава ДНСК ще бъде компетентна да вземе отношение, заяви министърът.

В момента ДНСК не е компетентна да премахва преместваеми обекти, ако те са поставени в разрез с одобрената схема или с наредбата на Община Несебър, коментира още Николай Нанков. Не излизаме от правомощията си по Закона за устройство на територията и няма ги превишим, категоричен бе министърът. Група народни представители внесоха промени в него, които предвиждат на ДНСК да бъдат дадени правомощия да контролира и премахва на незаконно поставени преместваеми обекти, напомни той. Даваме становища във връзка с плажовете в националните курорти. Не бягаме от тази отговорност, но към момента нямаме разписана такава, каза още министър Нанков.

Днес министърът отличи със специални призове градовете домакини на образователно-патриотичната кампания на Министерството на регионалното развитие и благоустройството „Моят град е моята крепост“ по време на церемонията „Най-добър град за живеене в България за 2018 г“., организирана за 11-та поредна година от Дарик радио. Той връчи наградата на кметовете на Шумен, Кюстендил, Габрово, Стара Загора и София, в които вече се проведоха или предстоят полуфинали и финалът на инициативата.

„Кампанията на Дарик радио ни учи на активна гражданска  позиция и стимулира градоначалниците, представителите  на местната власт, да работят по-добре. Нашата кампания е свързана с възпитаване на децата  в чувство на трудолюбие и обич към родните места. Каква по голяма мотивация за нас политиците е да работим за хора с активна гражданска позиция  и родолюбци“, посочи министър Нанков.  Той допълни, че ако за кметовете основната мисия е градовете, за които хората са ги избрали да отговарят, е да бъдат най-добрите, то мисията на МРРБ  е да направи не отделен град, а цялата държавата най-доброто място за живеене, с което и българските гражданите да се гордеят.

Министърът напомни, че патриотичната кампанията е насочена към учениците от пети до седми клас, които освен знания в областите география и история, показват познанията и любовта си за родния  край. „Мотивирахме се да проведем тази инициатива, за да покажем на нашето подрастващо поколение, че във всеки един наш град и регион се случва нещо добро и позитивно. Ако е вярна поговорката, че „Камъкът си тежи на мястото“, то това е един от стимулите да работим за нашите деца да останат по родните си места. Това е основната ни цел на кампанията“, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Снимка :
архив