Борисов: Имаме разбирателство с Турция и Русия за пренос на газ през България

България и Турция трябва да са пример за етническа и енергийна толерантност. Имаме разбирателство с турската и руската страни за пренос на газ през България. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг след срещата с турския си колега.

„Много български политици са говорили за азерски газ, но не и как ще дойде до страната“, посочи Борисов.

„В момента се разглежда най-подходящият начин това да се случи и се водят преговори с ЕК. При одобрение от ЕК ще намерим формула да транспортираме газ за Сърбия, Унгария, Македония, Албания. Всичко това стои на масата, имаме най-приятелската подкрепа“, заяви още премиерът.

По думите му ще намерим формула да транспортираме газ, като всичко това стои на масата, а страната ни има подкрепа.

„Ние с този проект днес даваме възможност на всичко това -включително и до България да дойде азерски газ“, посочи още Борисов.

Нашата цел е да направим транспортрите коридори, смята премиерът, като допълни, че Турция има важна роля в това.

Домашното ни обаче е да кажем как ще стане това, за което се водят преговори с ЕК.

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни, стана ясно по време на разговора на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм.

Срещата се проведе в Измир в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение «Недялско» ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока – от Турция към България.

„Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават“, каза турският министър-председател. Борисов и Йълдъръм подчертаха и отношенията на толерантност и уважение между българи и мюсюлмани между двете държави.

„Заради това аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата “мир”, подчерта Бойко Борисов. Като пример за тези отношения двамата посочиха реставрацията на църквата «Св. Стефан» в Истанбул. Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма. «Дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си.

Турският премиер Бинали Йълдъръм поднесе съболезнования за катастрофата с българските военни пилоти край Пловдив.

В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще остане на откриването трансанадолския газопровод ТАНАП.

Снимка :
МС