Д-р Иван Маджаров: Ако се допусне незаплащане на лъчелечението, БЛС ще реагира остро като договорен партньор

„Ние винаги сме били против лимитите и особено против лимити за дейност за лечение за онкоболни. С Българския лекарски съюз не са договаряни лимити на лъчелечението и смятам, че става въпрос за недоразумение“. Това каза новият председател на БЛС д-р Иван Маджаров пред bTV по повод писмото от гилдията на лъчетерапевтите, в което се алармира за наложени лимити и на тази дейност, която доскоро се заплащаше изцяло.

По думите на д-р Маджаров недоразумението идва от това, че за първи път тази година лъчетерапията е била извадена в отделна група, за да бъде планирана по-добре. „Това създава усещането за определени бройки и определена сума, която трябва да бъде похарчена за лъчетерапия. Лекарският съюз се е съгласил да бъде планирана на ниво централно управление на Касата, а не на ниво лечебни заведения. Колегите на свой събор са разгледали новите момент в лъчелечението и това ги е притеснило. Имаме уверението от НЗОК, че няма да се допусне незаплатена дейност. Ако се допусне незаплащане, ще реагираме остро като договорен партньор“, каза той.

Д-р Маджаров подчерта, че не трябва да се допуска българските пациенти да се лекуват в чужбина, защото у нас са инвестирани огромни средства за високотехнологична техника. Освен това разликите в цените и стойността на всяка медицинска услуга у нас и в чужбина са значителни и трябва да бъде направено всичко възможно българските пациенти да се лекуват тук.

Председателят на БЛС допълни, че сумата, отделяна за здравеопазване у нас чрез НЗОК, е само половината от реално необходимите средства. „Не твърдя, че 4 млрд. лв. са малко, но освен тях има данни за още почти толкова, които се плащат извън публичния фонд. Което означава, че системата се нуждае и от тези допълнителни средства. Трябва да направим така, че тези пари да излязат на светло, било чрез допълнителен осигурителен стълб, или чрез застрахователни компании. Но е истина, че лечението в България не се осигурява от тези 4 млрд. лв.“, каза д-р Маджаров.

Председателят на БЛС отново се обяви категорично против новата Здравна карта. „В този си вид тя не е подкрепена от БЛС, защото не сме участвали активно в изработването ѝ и не са взети основни неща предвид, като регионални особености например. Заставам твърдо срещу това Здравната карта да бъде използвана за рестрикция на легла и ограничаване на достъпа на пациентите“, каза д-р Маджаров и допълни, че всеки документ, който не е достатъчно добре направен и не служи на поставените цели, трябва да бъде преработен.

Снимка :
БЛС